De Stichting tot behoud en verspreiding van ambtelijke (en bestuurlijke) kennis en kunde van bedrijfsmatige gebiedsontwikkeling
Gedurende tientallen jaren zijn de deskundigheid en professionaliteit van ambtelijke dienstverleners op het gebied van gemeentelijke strategie bij ingewikkelde projecten van gebiedsontwikkeling (onder andere bedrijfsmatige gebiedsontwikkeling) teruggelopen, doorgaans door bezuinigingen op taken in de publieke sector.
Het betreft zowel puur technische (toezicht op de kwaliteit van constructies etc.) als ook financieel – organisatorische (grondproductie en beheersing van productieprocessen) deskundigheid. Zowel toezicht, handhaving, beheer alsook ontwikkeling van gemeentelijke bedrijfsontwikkeling raken daardoor in de knel. Consequenties hiervan zijn onder meer financieel verlies bij de overheid door het weglekken van overheidsgelden en burgers die geconfronteerd worden met hogere (sociale) lasten.
Ook de kwaliteit van de leefomgeving heeft de laatste decennia onvoldoende aandacht en inzet gekregen.
Het proces van deskundigheidsverlies in (gemeentelijke) overheidsorganen zal niet vanzelf tot stilstand komen. Om maatschappelijke redenen (zoals gevaren die ontstaan door gebouwen die al dan niet gedeeltelijk instorten, stagnatie in de grondproductie en kostenoverschrijdingen door tekort aan competentie en/of capaciteit) is daarom externe actie nodig. Dit geldt evenzeer voor de aanpak van duurzaamheid of wellicht genuanceerder de kwaliteit van onze leefomgeving.
Het is noodzakelijk dat de benodigde kennis en kunde bewaard blijven, maar vooral is het nodig dat er actief gedegen deskundigheidsbevordering plaatsvindt.
De kennis en kunde kunnen op uiteenlopende wijzen worden verzameld. Verspreid over Nederland en daarbuiten zijn uiteenlopende kennisinstituten actief op de vele terreinen die betrekking hebben op (bedrijfsmatige, ofwel commerciële) gebiedsontwikkeling. Deze kennis en kunde dienen vervolgens omgezet te worden in programma’s voor deskundigheidsbevordering.
Ook de aanpak van de leefomgeving vergt nog de nodige stimulering en aanvulling op beleid.
Om de beschreven knelpunten van verlies aan deskundigheid aan te pakken en om gestructureerd programma’s voor deskundigheidsbevordering mogelijk te maken is deze stichting opgericht met de volgende taken:
- onderzoek uitvieren naar en informatie verstrekken over de bedrijfsmatige strategie bij ingewikkelde projecten van gebiedsontwikkeling. Kernpunten zijn daarbij de bundeling van de ter zake doende facetten en het verduidelijken van de posities der betrokkenen in het beleids- en productieproces.
- in company ondersteunen van ambtelijke organisaties.
- in company en open trainingen en opleidingen geven over onderhandelen met belanghebbende externe projectpartijen en om opdrachtgever te kunnen zijn.
- er voor zorg dragen dat instrumenten – in de meest brede zin van het woord – beschikbaar komen en blijven om de ingewikkelde processen van (bedrijfsmatige) strategievorming bij ingewikkelde projecten van gebiedsontwikkeling overzichtelijk te kunnen aansturen.